Mostrar el registro sencillo del ítem

SISTEMA semiautomático computarizado para la coagulación de leche en la elaboración de queso campesino

dc.creatorLucero Guanga, Rubén
dc.creatorMainguez Caguazango, Jesús
dc.creatorZambrano Arias, Wilmer
dc.creatorJiménez Toledo, Robinson Andrés
dc.date2014-04-02
dc.identifierhttps://revistas.umariana.edu.co/index.php/unimar/article/view/178
dc.descriptionSmall cheese-producing companies belonging to CONALAC (Cooperativa Nariñense de Lácteos) have similar char-acteristics in terms of managing the equip-ment and following the procedure to make cheese. For this reason, they all have the same problems in the milk coagulation process.The person who is in charge of doing the part of this process does not measure the PH level of milk to get an exact proportion of liquid rennet, using a simple and rudi-mentary way to do this work and putting the rennet liquid in some containers to mix the ingredient without an exact measur-ing and without taking into account the appropriate temperature to get a better production of curd as well as the produc-tion of cheese.In this way, the procedure does not ac-complish with the purposes, for instance milk acidity, control of liquid rennet per each litre of milk and the exact tempera-ture to obtain a high production.System developed allows to identify the amount of milk, measuring the tempera-ture in a digital way and checking the exis-tence of rennet; besides, it makes control operations such as activate and defuse the heater to monitor the temperature and motor turn control in order to homog-enize the mixture of rennet in the milk. It also shows the events and the state of the process in a LCD screen. Software system building for receiving information for each clotting process, allows the user to query, stats and production reports.en-US
dc.descriptionLas queseras familiares pertenecientes a CONALAC (Cooperativa Nariñense de Lácteos), tienen características similares en cuanto al manejo de una planta quesera; por lo tanto poseen las mismas dificultades en el proceso de coagulación de leche para elaborar los quesos campesinos. El funcionario encargado de realizar la fase de coagulación no calcula el nivel de PH de la leche y no dosifica la proporción exacta de cuajo líquido, haciendo esta actividad de manera artesanal, colocando el cuajo en la tapa del galón que contiene la solución, sin medición exacta, vertiéndola en el tanque de coagulación a su libre disposición, sin tener en cuenta una temperatura real y exacta para lograr una mejor producción de cuajada y por ende una mayor producción de quesos.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Marianaes-ES
dc.relationhttps://revistas.umariana.edu.co/index.php/unimar/article/view/178/155
dc.rightsDerechos de autor 2014 Revista UNIMARes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceRevista UNIMAR; Vol. 28 No. 2 (2010): Revista UNIMAR; 41-45en-US
dc.sourceRevista UNIMAR; Vol. 28 Núm. 2 (2010): Revista UNIMAR; 41-45es-ES
dc.sourceRevista UNIMAR; v. 28 n. 2 (2010): Revista UNIMAR; 41-45pt-BR
dc.source2216-0116
dc.source0120-4327
dc.subjectSoftwarees-ES
dc.subjectInterfaz Electrónicaes-ES
dc.subjectCoagulaciónes-ES
dc.subjectProducción de Quesoses-ES
dc.subjectSoftwareen-US
dc.subjectElectronic Interfaceen-US
dc.subjectCoagulationen-US
dc.subjectCheese Productionen-US
dc.titleSEMI-AUTOMATIC COMPUTER SYSTEM FOR COAGULATION OF MILK IN THE DEVELOPMENT OF FARMER CHEESEen-US
dc.titleSISTEMA semiautomático computarizado para la coagulación de leche en la elaboración de queso campesinoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typetexten-US
dc.typeTextoes-ES


Ficheros en el ítem

FicherosTamañoFormatoVer

No hay ficheros asociados a este ítem.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)

Mostrar el registro sencillo del ítem